Σάββατο, 20 Ιουλίου 2013

ΜΕΛΙ ΣΙΘΩΝ


Ήταν Οκτώβριος του 1952, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, όταν οι ντόπιοι μελισσοκόμοι της Νικήτης συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν και να αποφασίσουν για τη δημιουργία συνεταιρισμού, ο οποίος θα διασφάλιζε τα συμφέροντά τους με τον καλύτερο τρόπο.
Οι πρωτεργάτες του συνεταιρισμού αυτό που έκαναν αρχικά, ήταν να εδραιώσουν και βελτιώσουν την παραγωγή μελιού, μέσω της αλλαγής της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης από τα παραδοσιακά κοφίνια σε σύγχρονη εκμετάλλευση με κυψέλες τύπου Lagstroth. Στη συνέχεια η συνεργασία με εμπόρους της εποχής επέτρεψε στους μελισσοκόμους να έχουν μια σταθερή οικονομική βάση, η οποία βοήθησε στην ανάπτυξη του επαγγέλματος του μελισσοκόμου. Στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Εμφύλια Καταστροφή, η μέλισσα, με την εργατικότητά της και την απόδοσή της, έβγαλε την περιοχή από το τέλμα της ανέχειας. Οι γνώσεις που προϋπήρχαν από την πατροπαράδοτη ενασχόληση των Νικητιανών με τα κοφίνια, βρήκαν πρόσφορο έδαφος στη δίψα για εργασία και δημιουργία στους τότε μελισσοκόμους και αποτέλεσαν το ιδανικό μείγμα ώστε να δημιουργηθεί ο Αγροτικός μελισσοκομικός συνεταιρισμός της Νικήτης και το παγκοσμίως βραβευμένο προϊόν του, «Ελληνικό μέλι ΣΙΘΩΝ».

(απόσπασμα από το ανέκδοτο βιβλίο
«Η μελισσοκομία στη Νικήτη»)    
περισσοτερα......

Δεν υπάρχουν σχόλια: